Συχνές Ερωτήσεις

Κανείς δεν μπορεί να πει σε μία μαμά τι να κάνει ακριβώς με αυτό το θέμα.  Κατά τη γνώμη μας, ακόμα και οι παιδίατροι θα έπρεπε να ανημερώνουν και να εξηγούν στους γονείς ότι μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους διαβάζοντας τις διάφορες παιδιατρικές οπτικές επί του θέματος.  Για παράδειγμα, υπάρχει και η λογική ότι ο οργανισμός δυναμώνει ερχόμενος σε επαφή με περισσότερα μικρόβια.  Σεβαστή όμως και η μαμά που επιλέγει την άποψη της αποφυγής τους έως κάποια ηλικία.

Εμείς, ως υπεύθυνες για την παροχή της υπηρεσίας, κάνουμε αυτό που μπορούμε για να σας προστατέψουμε.  Προσπαθούμε να συντονίζουμε τις συναντήσεις σε διαμπερείς χώρους και να τους αερίζουμε καλά πριν το μάθημα.  Προσπαθούμε, όταν στον ίδιο χώρο κάνουμε μαθήματα με μικρά μωρά και με μεγαλύτερα παιδιά, να έρχονται πρώτα τα μωρά στο χώρο.  Ζητάμε από τις μαμάδες να απέχουν όταν το μωρό τους ή οι ίδιες δεν είναι καλά.  Καθαρίζουμε καλά τα στρώματα και σεντονάκια και κάθετι άλλο κοινόχρηστο και πλένουμε τακτικά τα καλύματα των μαξιλαριών.

Από την άλλη, η βρεφική γιόγκα ως πρακτική, ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών.

Αν φοβάστε λίγο και θέλετα να ξέρετε τι γίνεται σε κάθε τάξη, μιλάτε με τη δασκάλα και μαθαίνετε τον αριθμό και τις ακριβείς ηλικίες των μωρών του τμήματος που σας ενδιαφέρει πριν πάρετε μέρος στο μάθημα.  Μπορείτε, βέβαια, να ρωτήσετε τη δασκάλα ό,τι άλλο επιθυμείτε για να αποφασίσετε αν θα ξεκινήσετε άμεσα τη βρεφική γιόγκα ή όχι.

Τέλος, θα μπορούσατε να κάνετε ιδιαίτερα.

Η βρεφική γιόγκα Birthlight είναι τόσο ευγενική, που πιθανότατα να σας κάνει να αναρωτηθείτε γιατί λέγεται γιόγκα.  Το μάθημα γίνεται κυρίως με χαρούμενα παιχνιδίσματα με το μωρό και τραγουδάκια.  Οι ασκήσεις που γίνονται για τη μαμά δεν είναι ασκήσεις προχωρημένης γιόγκα και δεν θα μπορούσε να είναι, αφού το Birthlight υποστηρίζει ότι μια γυναίκα πρέπει να ‘κλείσει’ το σώμα της πριν αρχίσει οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης.

‘Ενα βασικό στοιχείο της γιόγκα είναι ο σεβασμός στο σώμα και στις επιθυμίες μας.  Όποια άσκηση δεν επιθυμεί ένα μωρό ή μια μαμά, δεν τότε είναι τόσο αποδεκτοί, όσο εκείνη που κάνουν τη δραστηριότητα!!

Είναι πολύ σημαντικό για τη μαμά να μπορέσει να απολάυσει το νέο της μωρό ακόμα και αν έχει ήδη παιδιά.  Για το μωρό με μεγαλύτερα αδέρφια είναι απαραίτητο ένα τέτοιο ραντεβού με τη μαμά του όπου ξέρει ότι γίνεται αποκλειστικά για αυτό και του αφοσιώνεται για συγκεκριμένο διάστημα 100%.

Σε συγκεκριμένες τάξεις, ανάλογα με τους συμμετέχοντες και τους χώρους, υπάρχουν διάφορες λύσεις για τα λίγο μεγαλύτερα.  Ρωτείστε τη δασκάλα που κάνει το μάθημα που σας ενδιαφέρει ή ρωτείστε μας πώς θα μπορούσατε να το βολέψετε.

Ακόμα και αν το μωρό σας κοιμάται σε όλο το μάθημα, το πιο πιθανό είναι να το ευχαριστήθείτε.  Το μωρό σας θα ωφεληθεί κι εκείνο άμεσα, αφού την υπόλοιπη μέρα -τουλάχιστον- θα έχει μια πιο σίγουρη, πιο ήρεμη μαμά και έμμεσα αφού θα μαθάινετε τις ασκήσεις που θα γίνονται με τα άλλα μωρά.

Φυσικά είναι σχεδόν αδύνατον να κοιμάται μία ώρα που θα είστε στο μάθημα, οπότε σίγουρα κάτι θα κάνει.  Κάθε μωρό μπορεί να μας εκπλήξει βέβαια, αλλά η εμπειρία μάς λέει ότι μετά από δύο τρία μαθήματα, δε χάνουν πια λεπτό!!  Όσα χάσουν τον ύπνο τους κοιμούνται αμέσως μετά ευτυχισμένα.

Η οδηγεία του Birthlight είναι ξεκάθαρη.  Είστε έτοιμοι όταν βγαίνετε από το σπίτι για να πάτε οπουδήποτε αλλού.  Για να το θέσουμε πιο σωστά, με το που αρχίσει το ζεύγος μητέρα μωρό να πηγαίνει οπουδήποτε αλλού, συνιστάται να ξεκινήσει και baby yoga.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε πιο αναλυτικά εδώ, σημαντικό όφελος του baby yoga για τη μαμά είναι η προστασία του σώματός της μετά τη γέννα.  επίσης, η μαμά στηρίζεται ψυχολογικά με τη συμμετοχή της στην ομάδα.

Το πιο σπουδαίο όφελος είναι ότι οι εναλλαγές που γίνονται μέσα στο μάθημα (έντονη χαρά-ηρεμία, άσκηση-χλάρωση, αφοσίωση μόνο μεταξύ μαμάς και μωρού-άνοιγμα προς την ομάδα) γίνονται αυτοματισμοί που προωθούν την εύκολη μετάβαση του μωρού από τη μία δραστηριότητα στην άλλη και στον ύπνο.

Όσο πιο γρήγορα λοιπόν, ξεκινήσει το ζεύγος μαμά παιδί να λαμβάνει τα οφέλη αυτά από τη βρεφική γιόγκα, τόσο πιο γρήγορα θα μάθει και να τα απολαμβάνει.

Το baby yoga γίνεται για τα μωρά μας, τα οποία έχουν δικό τους πρόγραμμα.  Σιγά σιγά βέβαια μαθαίνουν τη ροή του μαθήματος και περιορίζουν τις άλλες επιθυμίες τους δείχνοντας μεγάλη απόλαυση για το μάθημα.  Όλες οι ανάγκες του μωρού προηγούνται κατά τη διάρκεια του μαθήματος.