• Ράνια Ερημάκη

  • Μαρούσι
  • Εκάλη
  • Νέο Ψυχικό
Βοηθός μητρότητας (doula), προετιμασία τοκετού, βρεφικό μασάζ Birthlight, βρεφική κολύμβηση Birthlight, Birthlight προγεννητική γιόγκα στο νερό, μεταγεννητική γιόγκα Birthlight.
Μαρούσι, Εκάλη, Νέο ΨυχικόΠατήστε εδώ για ένα παλιότερο μικρό βιογραφικό της Ράνιας στα Αγγλικά.

Η Ράνια επιλέχθηκε τον Απρίλιο 2014 ως δασκάλα του μήνα από το Birthlight ανάμεσα σε όλες τις δασκάλες του Birthlight που διδάσκουν όλη τη γκάμα του Birthlight σε όλον τον κόσμο.

Ακολουθεί μεταφρασμένο στα Ελληνικά το κείμενο που έγραψε για την περίσταση, το οποίο αναφέρεται κυρίως στις άλλες δασκάλες του Birthlight.

Δασκάλα του μήνα – Ράνια Ερημάκη

Rania Erimaki

Οι άνθρωποι μπορούν να πετάξουν και μπορούν να πάνε ακόμα και στο διάστημα.  Πολύ περιορισμένα βέβαια, αλλά μπορούν.  Μπορούμε. Με την τεχνολογία ελέγχουμε όλο και περισσότερους τομείς.  Αλλά η τεχνολογία μάς έχει προδώσει στην προσπάθεια να ελένξουμε τον τοκετό.  Και τη μητρότητα. Ο Michel Odent το θέτει πολύ ωραία όταν γράφει ότι δεν χρειάζεται να εξανθρωπίσουμε τη γέννα.  Μάλλον πρέπει να την ‘mamalise’, να την φέρουμε πιο κοντά στον τρόπο των θηλαστικών.  «Κατά μία έννοια, ο τοκετός χρειάζεται να χάσει την ανθρώπινη υπόστασή του».  Αυτή η τόσο προφανής, τόσο σαφής αλήθεια που έρχεται μέσα από το σώμα μου και είναι πέρα από τον έλεγχό μου είναι αυτό που με έφερε στο Birthlight.  Οι δεξιότητες για τη μετάδωση αυτής της γνώσης και του πάθους σε άλλους, είναι αυτό που με κράτησε κοντά στο Birthlight.  Η άσβεστη δίψα για προσθεση και βελτίωση, για συνεχή ενημέρωση σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες και την ανατροφοδότηση από το κοινό, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του Birthligt που να με κάνουν να ασχολούμαι όλο και περισσότερο με όλα όσα έχει να προσφέρει.

Τι σημαίνει να είσαι δασκάλα του μήνα;  Ποιος/α γίνεται δάσκαλος/α του μήνα;  Εγώ.  Εσύ.  Είμαστε οι δασκάλες του μήνα.  Κάθε μήνα.  Θα είμαι καλύτερη δασκάλα του μήνα τον επόμενο Απρίλιο!  Το ίδιο κι εσύ.  Είμαστε όλοι μέρος αυτής της εκπληκτικής της οικογένειας, γιατί βλέπουμε κάποια πράγματα από κοινού.  Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τους σκοπούς.

Αγαπώ το Birthlight.  Είναι τόσο σημαντικό για μένα.  Είναι ένα από τα πράγματα που αξίζει να του αφιερώσει κανείς χρόνο.  Αναβιώνοντας τη σοφία της ανθρωπότητας μέσα στο χρόνο και μέσα από διάφορους πολιτισμούς.  Ζώντας την αλήθεια και τα συναισθήματά σου μέσα από το σώμα.  Όλα αυτά βασισμένα στο δυτικό στυλ γνώσης  πάντα, όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένα.  Λατρεύω τους ανθρώπους.  Τη γνώση.  Τη σοφία.  Την απόλαυση.  Οι βασικές αρχές της γιόγκα ταιριάζουν τόσο καλά με όλα αυτά. Όντας στο παρόν.  Αποδοχή.  Σεβασμός.  Μη κρίση.  Έπρεπε να καταπολεμήσω τους δαίμονές μου σχετικά με την αποδοχή όλων ως ισότιμων ​​και ακόμα παλεύω μερικές φορές.  Αλλά είναι μέσα από το Birthlight, με το Birthlight που έχω ασκήσει την ικανότητα της αποδοχής όλων.  Την πίστη ότι ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει.  Είτε πρόκειται για καλύτερο δέσιμο με το μωρό είτε για φυσικό τοκετό ή για τη διδασκαλία μιας τάξης Birthlight.  Πιστεύω ότι ήμουν η χειρότερη εκπαιδευόμενη δασκάλα στην πρώτη παρτίδα δασκάλων βρεφικής γιόγκα στην Ελλάδα.  Δεν είμαι ακόμα σίγουρη ποια είναι η ταντάσανα – ούτε πώς γράφεται.  Αλλά, δεν πειράζει.  Δεν θέλω να διδάξω ταντάσανα.  Εύχομαι να εμπνεύσω την πίστη σε στενότερες, πιο έμπιστες, πιο αγαπημένες σχέσεις.  Και βάζω τα δυνατά μου να το πετύχω αυτό σε ένα κλίμα χαράς.  Για μωρά, μικρά παιδιά και ενήλικες.  Φυσικά, έχω ακόμα να μάθω πολλά περισσότερα, να βελτιωθώ και να εξελιχθώ πολύ ακόμα.  Ως δασκάλα και ως άτομο.  Αλλά πάντα προσπαθώ για περισσότερα και προσπαθώ να έχω απόλυτη επίγνωση όλων όσων κάνω.

Είμαι άτομο βαθιάς πίστης.  Είναι η κύρια ποιότητα που με βοηθά να πετύχω τους στόχους μου.  Αυτό με κάνει να συνεπή και επίμονη.  Ποτέ δεν ακυρώνω μια τάξη.  Δεν χάνω ποτέ την ελπίδα.  Αυτό έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για μένα και τις άλλες δασκάλες Birthlight εδώ στην Αθήνα, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν αρκετά άτομα για μία μόνο ομάδα.  Τώρα βλέπουμε μια σταθερή ροή των νέων μητέρων να ψάχνουν εμάς.  Μέσα από την ιστοσελίδα μας www.babyyoga.gr, βλέπουμε την ανάγκη για νέες ομάδες σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη καλύψει.  Σκοπεύουμε να κάνουμε το ίδιο και για την περιγεννητική και αργότερα, όταν θα έχουμε αρκετούς δασκάλους, για τους άλλους τύπους των κατηγοριών Birthlight.  Μπορείτε να δείτε ότι η ιστοσελίδα είναι πολύ κατάλληλη για το Birthlight!  Το λέω αυτό για όσους ξεκινάνε σε μια περιοχή ​​και το «κοινό» δεν γνωρίζει για σας και το Birthlight ακόμα.  Κρατηθείτε.  Ένας-ένας οι άνθρωποι θα το ακούσουν.  Ένας-ένας οι άνθρωποι θα το αγαπήσουν.  Ένας-ένας οι άνθρωποι θα σας συστήσουν αλλού.  Μία μία οι νέες δασκάλες θα κάνουν τη δουλειά σας να βελτιώνεται και να αναπτύσσονται γρηγορότερα. Και η απόλαυση σας θα πολλαπλασιάζεται μαζί.  Και φυσικά η αγάπη σας.  Σημαντικές σχέσεις δημιουργούνται μέσα στη Birthlight σπείρα της χαράς.  Από τη μητέρα με το μωρό στον πατέρα στους παππούδες και σε άλλα άτομα φροντίδας.  Από δασκάλα σε δασκάλα σε καθηγητή δασκάλων, στο δικό σου παιδί, στο σύντροφο…

Rania and her children

Νιώθω μέρος νέων κοινοτήτων, οι οποίες δεν θα υπήρχαν χωρίς Birthlight.  Η ομάδα των δασκάλων στην Αθήνα και οι εκπρόσωποι Birthlight, η Άννα Ζώρζου και Έλντα Λάτη.  Το γραφείο του Birthlight και όλες οι καθηγήτριες που μας διδάσκουν στην Αθήνα ( Françoise, Sally, Rosanna).  Οι ομάδες των οικογενειών (αυτή του μικρότερου παιδιού μου, ειδικά, με τους οποίους έχουμε συνδεθεί τόσο βαθιά αφού εξακολουθούμε να μοιραζόμαστε μια τάξη κάθε εβδομάδα για περισσότερο από ένα χρόνο).  Τις συναδέλφους μου δασκάλες σε άλλες θέσεις, μερικές από τις οποίες γνώρισα στο Λονδίνο και το Cambridge πρόσφατα και το 2012.  Οι βοηθοί μητρότητας και μαίες που μοιράζονται τα «μυστικά» τους με το Birthlight.  Νιώθω ότι γίνομαι κατανοητή και αποδεκτή, αγαπητή και ότι με αγκαλιάζουν, κυριολεκτικά περικυκλωμένη από όλες τις θετικές σας παρουσίες.  Αισθάνομαι ότι οι κύκλοι μεγαλώνουν και η γειτονιά μου να αλλάζει.  Μόνο σχεδόν τόσο γρήγορα όσο ο υπόλοιπος κόσμος.  Πιστεύω ακράδαντα στη νέα συνειδητοποιημένη ανθρωπότητα που ζει σε αρμονία με το σώμα και τη γη.  Στη νέα ανθρωπότητα που – ένα βήμα παραπέρα από την επανεφεύρεση – ξαναθυμάται πώς να είναι ένα θηλαστικό, πώς να αγαπά και να συνδέεται.  Ένα ευφυές θηλαστικό, που γνωρίζει την αλήθεια, όταν την ζει σε πιο δυνατές του στιγμές, με όλες του τις αισθήσεις μέσα από το σώμα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της αναζήτησης και πάντα μέσω της γνωριμίας μου ‘κλειδί’ -και πλέον βαθιά φιλία- με την Έλντα, είμαι πλέον μέρος της Birthvoice (μια καταπληκτική ομάδα επαγγελματιών και μητέρων πάνω απ ‘όλα, που βοηθούν τις εγκύους να βρουν και να ακολουθήσουν τη δική τους και τη φωνή των αγέννητων παιδιών τους σχετικά με τις επιλογές της γέννησή τους).  Θα έλεγα ότι είμαι υπερήφανη, αλλά το έργο είναι πραγματικά έργο πολλών.  Είμαι απλά ένα κομμάτι της αλληλεγγύης.  Οπότε  χαίρομαι που έχω ήδη ακούσει γονείς να εκφράζουν το πώς αυτοί οι δρόμοι δράσεων που ακολουθούμε έχουν αλλάξει την οικογενειακή τους ζωή.

Rania teaching

Σας ευχαριστώ Birthlight και Birthvoice, σας ευχαριστώ Didi Ananda Uttama, Laura και Μαρία, σ’ ευχαριστώ Έλντα και όσες διδάσκετε βρεφική γιόγκα Birthlight στην Αθήνα. Σας ευχαριστώ Μαρία και Φίλιππε, Μαργαρίτα και Ζήση, Παβίνα και η Μελίνα, Δανάη και Φοίνικα, Γεωργία και Ωρίωνα, Γιάσμιν και Ωρίωνα, Έφη και Ειρήνη, Χαρά και Αλίκη, Αθήνα και Φένια και Λένα, Ελισάβετ Ευτυχία και Θησέα, Μαρίνα και Έμα, Ελισάβετ και Χαρά, Στεφανία και Αργύρη, Αθηνά και Αμαρυλλίς, Αθηνά και Μαριάννα και όλες τις άλλες μαμάδες και μωρά που ποτέ μοιραστήκαμε μια τάξη.  Με έχετε όλοι διδάξει, εμπνεύσει και συνοδεύσει σε αυτό το ταξίδι, ως αληθινοί και ανεκτίμητοι φίλοι. Σας ευχαριστώ γιοί μου.  Έχετε φυτέψει τους σπόρους της νέας μου ύπαρξης.  Ευχαριστώ Νίκο.  Είσαι ο διευκολυντής μου και ο καθρέφτης μου, αφού πάντα με αφήνεις και με προσκαλείς απλά να είμαι.  Σ ‘αγαπώ.

ράνια